Kompletna ponuda aparata, preparata i opreme za kozmetičke salone, SPA i wellness
Novosti Solariji

Zašto se sunčati u solariju u jesen i zimi?

zasto-se-suncati-zimi-jesen-mikro-solarij-suncanje_kozmeticka_oprema

Zašto se sunčati u solariju u jesen i zimi?

Nekada su bake djecu tjerale na Sunce i govorile da je Sunce zdravo, dok danas sklanjamo djecu sa Sunca u podne, kada je sunce najjače uz riječi “sunce je opasno”, dok moderne bake današnjice odlaze zajedno sa svojim unucima u solarij.

Navika umjetnog sunčanja u svijetu postoji već pet desetljeća. Solarij je odličan primjer komplementarnosti prirode, elektronike, fizike, kemije i mehanike. Riječ solarij dolazi od latinske riječi  sol = sunce.  Sunčanje na suncu  i sunčanje u solariju je kombinacija toplinskih, ultravioletnih alfa i beta zraka, ali ipak sa jednom bitnom razlikom (pod uvjetom da smo izabrali odgovarajući profesionalni solarij), u solariju se sunčamo pod kontrolom, dozirano i bez rizika. Dok izlaganje tijela djelovanju sunčanih zraka je sunčanje sa rizikom.

Zašto se sunčati u solariju?

Ako ste izabrali dobar solarij –  prvi tjedan sunčajte se dva do tri puta, a kad postignete željenu boju dovoljna su dva sunčanja tjedno za održavanje boje, odnosno desetak sunčanja mjesečno ili do 120 sunčanja godišnje. Pridržavajući se ove osnovne preporuke, sunčanje je ugodno, pod kontrolom i bez rizika. Prilikom sunčanja na suncu ne znamo kolike su ozonske rupe u tom trenutku, a time ni koliki je omjer ultravioletnih alfa i beta zraka. Srednje valne ultravioletne beta zrake (UVB) dijelom dosežu zemljinu površinu posebno u doba godine kada je sunce najjače (za vrijeme proljeća i ljeta), tada dolazi do opeklina i raznih oboljenja na koži, osobito ako je koža svijetla.

Kako koža tamni?

Dugovalne ultravioletne alfa zrake (UVA) najviše dosežu zemljinu površinu. Radi UVA zraka i odlazimo na sunčanje. Kožni pigment melanin, nastaje  u optimalnom omjeru UVA i UVB zraka, te tako u solariju postižemo odgovarajuće tamnjenje kože. UVB zrake stvaraju jezgre za tamnjenje u takozvanom zametnom sloju kože nakon čega u gornjem zaštitnom sloju kože odnosno u epidermi dobivamo crvene pigmente koji se pretvaraju u jednu divnu i ravnomjernu  tamnu boju.

Sunčanje na suncu ne možemo kontrolirati, te tamnimo neravnomjerno.

Prirodno sunce ima od 1 do 6,7% UVB zraka, dok je taj omjer u solariju pet do šest puta manji, a možemo ga i dozirati, što je najvažniji argument u prilog sunčanju u solariju. Upravo temeljem ovih argumenata u svijetu danas  gotovo da i nema više raznih sivih teorija o štetnosti sunčanja u solariju. Zato solarij svakim danom dobiva sve više pristalica. Najviše klijenti od 14-29 godina odnosno njih 43 %, zatim klijenti od 30-49 godina odnosno 38% i populacija u dobi od 50-66 godina odnosno 19% ,koja je u sve većem porastu prvenstveno radi vitamina D i D3 koji  između ostalog zaustavlja slabljenje kosti, te sprečava eventualne prijelome. Svaki sedmi Nijemac koristi solarij redovito preko cijele godine od čega više od 51% njih iz zdravstvenih razloga.

Iz svakodnevnog života znamo da je svijetlo odnosno sunce zdravlje koje ima i kozmetičko djelovanje. Koža je čovjekov najveći organ čija površina dostiže i do 2 kvadratna metra. Dermatolozi preporučuju lagano sunčanje u solariju kod liječenja raznih bolesti kože. Solarij pomaže naročito u jeseni i u zimi, kod stvaranja, za organizam važnog vitamina D. Solarij je isto tako važan u proljeće i u ljeto radi zaštite kože od sunca gdje je solarij apsolutni pobjednik nasuprot svim zaštitnim faktorima (kreme i ulja). Sunčanjem u profesionalno čistom i klimatiziranom solariju, potičemo otvaranje pora na koži, rad krvotoka, metabolizam, te izmjenu tvari kao i stvaranje vitamina D. Na taj način potičemo prerađivanje i iskorištavanje kalcija u organizmu, a posebno u kostima što nam osobito nedostaje za vrijeme jeseni i zime. Tako solarij ima primjenu tokom cijele godine kako iz zdravstvenih tako i estetskih razloga.

Tko ne smije u solarij?

Iz sigurnosnih razloga solarij ne smiju koristiti svi oni koji ne smiju ni na sunce. To su osobe sa izraženim srčanim tegobama, osobe nakon operacije na očima, osobe pod određenim lijekovima, trudnice i slično, te svako kome je doktor zabranio izlaganje suncu ili intenzivnoj svijetlosti.

Pravila sunčanja u solariju.

  • U solarij odlazite očišćenog lica, bez šminke i bez nakita.
  • Koristite eventualno samo kreme za sunčanje u solariju za brže i ravnomjernije tamnjenje. Posebno preporučujemo kreme za poslije sunčanja u solariju kojom koži dajemo potrebnu vlažnost i njegu.
  • Nakon solarija nastojite se ne tuširati kako ne bi smanjili proces pigmentacije odnosno stvaranja melanina.
  • Kod ulaska u solarij koristite zaštitne naočale i nemojte gledati u lampe kada su upaljene, odnosno držite oči zatvorenima.
  • Imate li osjetljivu kožu sunčajte se što kraće, odnosno 3-9 minuta, za normalnu kožu dopušteno je sunčanje u trajanju od 9-15 minuta, odnosno 15-20 minuta za izuzetno tamnu kožu.
  • Nemojte se sunčati dva dana za redom, napravite pauzu barem jedan dan.

Kako odabrati pravilan solarij?

Vodeći europski brend solarija je Hapro Luxura, međutim najvažnije je prepoznati profesionalan solarij pri kupnji istog. Profesionalan solarij ima najmanje 30 lampi za sunčanje cijelog tijela i barem 3 lampe za sunčanje lica. Uz odgovarajući broj lampi  važna je i odgovarajuća klimatizacija u solariju (ventilatori, klima zone, dok veći solariji imaju  ugrađen klima uređaj). Kada u takvom solariju nemamo rezultate sunčanja , znači da su lampe stare i da više ne daju rezultate.

Sunčanjem u profesionalnom solariju uz poštivanje ovih uputa dali smo doprinos svom zdravlju i lijepom izgledu tokom cijele godine.

Pogledajte ponudu naših Hapro solarija

Hapro Jade solarij za kućnu uporabu

2.736,00  (20.614,39 kn) 4.816,00  (36.286,15 kn) PDV uklj.

Hapro Topaz solarij za kućnu uporabu

3.644,00  (27.455,72 kn) 4.166,00  (31.388,73 kn) PDV uklj.

Hapro Proline V solarij za kućnu upotrebu

8.072,00  (60.818,48 kn) 8.982,00  (67.674,88 kn) PDV uklj.

Brendovi proizvoda

Brand